Packraft Sverige

Välkommen till Packraft Sverige!

På den här sidan får du svar på det mest grundläggande om vår verksamhet.

Vad gör Packraft Sverige?

Packraft Sverige hyr ut samt säljer packrafts och tillbehör. Uthyrningen sker främst via postorder enligt principen vi skickar, ni använder, ni skickar tillbaka. Försäljningen sker till Sverige och resten av världen, men uthyrningen begränsas till enbart Sverige.

Vad är en packraft?

En packraft är en uppblåsbar kombination av båt och kajak. Den kan packas ner i en vanlig ryggsäck och väger mellan 2,5 och 4 kilo. En packraft paddlas vanligtvis med en kajakpaddel. Packraften är ursprungligen ämnad för forspaddling, men fungerar också utmärkt vid paddling även på lugnare vatten.

A mycket välskriven guide om packrafting kan läsas på outinthearctic (länkar nedan).

LänkBeskrivning
Part 1: Packrafting gearOm utrustningen. Packrafts, paddlar, flytvästar…
Part 2: The 9+ wonderful, fun and occasionally odd reasons to packraftNär kommer en packraft till sin fulla rätt?
Part 3: Learning packrafting: the essential skillsFärdigheter som man bör lära sig att behärska
Part 4: The ultimate packrafting resource listEn samling av länkar och videor.

Vilken packraft ska jag välja?

Vi erbjuder tre olika typer av packrafts:

  • Packraft utan “spraydeck”. En packraft med en vanlig botten, utan kapell. Denna typ lämpar sig främst för paddlare som söker låg vikt och ett redskap för att ta sig fram korta sträckor över åar och sjöar. Exempel på denna typ av packraft är MRS Tulo och MRS Adventure X2 ISS (2-mannapackraft).
MRS Tulo
MRS Tulo - en packraft utan spraydeck.
  • Packraft med “spraydeck”. En packraft med en vanlig botten och ett kapell, som beroende på modell kan vara avtagbart eller permanent. En packraft som är något tyngre än grundmodellen, men som skyddar mot regn och stänk från paddlingen. Denna typ lämpar sig bäst för personer som kommer spendera mycket tid i packraften och som vill sitta torr och varm. Exempel på denna typ av packraft är MRS MicroraftMRS Alligator 2S samt Kokopelli Nirvana Spraydeck TiZip.
  • Packraft med “selfbailer” (självläns). En packraft utan kapell, med två bottenlager. Bottenlagret längst ner mot vattnet har förborrade hål, vilket möjliggör för vatten att “automatiskt” ta sig ut ur packraften. Det övre bottenlagret är uppblåsbart och ligger som ett skyddande skikt ovanpå vattnet. Denna typ av packraft är främst lämpad för forspaddling. Torrdräkt är att rekommendera, då man stundtals kommer att komma i kontakt med vattnet underifrån. Ett exempel på denna typ av packraft är Kokopelli Nirvana Selfbailer TiZip.