REPARATIONSGUIDE

Att hitta skadan / hålet

 1. Pumpa packraften så hårt du kan. Gå till en så tyst plats som möjligt. Känn, lyssna och titta noggrant på packraftens yta, både utvändigt och invändigt. Använd gärna en ficklampa, även små hål går att se relativt enkelt om man tittar noga.
 2. Om du fortfarande inte hittat hålet, blås på nytt upp packraften så hårt du kan. Blanda såpa i vatten och gå över en del av i packraften i taget. Leta efter små bubblor.
 3. Om du fortfarande inte hittat hålet, blås på nytt upp packraften så hårt du kan. Lägg packraften på marken och fyll båten med vatten, som ett badkar. Troligtvis sitter hålet någonstans på insidan, nära botten. Titta efter bubblor.

Permanenta lagningar för större revor / skador

 1. Tvätta dina händer med tvål. Rengör det skadade området med alkohol, exempelvis isopropanol. Använd aldrig aceton, då det kan lösa upp fogar.
 2. Använd ett uretanbaserat lim. Vi rekommenderar Helaplast. Helaplast fungerar även utmärkt till att limma fast exempelvis extra fästpunkter.
 3. Använd det reparationsmaterial som medföljer packraften. Klipp till en lagom stor bit och runda gärna hörnen.
 4. Om du har tillgång till insidan av packraften via en TiZip kan det hjälpa att reparera både insida och utsida av packraften, eller åtminstone tejpa insidan som stöd för vidare reparation på packraftens utsida.
 5. Följ instruktionerna för Helaplast (eller limmet du använder).
 6. Låt torka i minst 24 timmar. Ha inte för bråttom.

OBS! Om revan/hålet sitter i en skarv eller i en söm så krävs det nästan alltid att man först tätar revan / hålet med Stormsure och sedan limmar fast en reparationslapp utanpå Stormsurelagningen, när denna torkat. Detta för att uppnå maximal lufttäthet. Om revan är så pass lång/stor att inte reparationslappen räcker till så går det också utmärkt att göra en parmanent lagning med Tectis Sitko Flex.

Permanenta lagningar för småhål och pyspunkor

 1. Tvätta händerna med tvål. Rengör det skadade området med alkohol, exempelvis isopropanol. Använd aldrig aceton, då det kan lösa upp fogar.
 2. Lägg en liten klick Stormsure över hålet. Se till att packraften inte är uppblåst när du gör detta.
 3. Låt torka i minst 10 timmar.

Temporära lagningar i fält

 1. Se rubrik ”Att hitta skadan/hålet”.
 2. Tvätta dina händer med tvål. Rengör det skadade området med alkohol, exempelvis isopropanol. Använd aldrig aceton, då det kan lösa upp fogar.
 3. Laga hålet med hjälp av ett Patch N Go kit eller en bit Tectis Sitko Flex. Om hålet sitter i en skarv/söm kan du vara tvungen att först täta med Stormsure eller liknande sömtätningsmedel (tyvärr lång torktid).
 4. Oftast håller en Patch N Go reparation i lång tid framöver och den kan fungera som en permanent lagning – men håll ett öga på laglappen och byt ut den om den skulle bli sliten.

Rekommenderad reparationsutrustning för turen

Varukorg
× Hur kan vi hjälpa dig?