Vanliga frågor - Hyra

Hur gör jag när det är dags att skicka tillbaka min hyrda produkter?

Det medföljer en retursedel i din beställning. När din hyrda period är slut paketerar du allt på samma sätt som när du mottog beställningen och fäster retursedeln på kartongen. Därefter lämnar du paketet till närmaste ombud. Ibland skickar vi med Postnord och ibland med DHL beroende på omständigheterna.

Betalar man även för den tid det tar för produkterna att transporteras?

Nej. Man betalar bara för de dagar man använder produkterna.

Kan jag hämta mina produkter hos er i Linköping?

Ja. Kontakta oss så kommer vi överens om tid och plats.

Vad ingår när man hyr en packraft?

Det medföljer pumpsäck samt ett komplett reparationskit om olyckan skulle vara framme.

Vanliga frågor - packrafts

Vad är en packraft?

En packraft är en avancerad uppblåsbar båt avsedd att paddlas i både lugna vatten och strida strömmar. Dess lätta vikt och smidiga format gör den lämplig för att både bäras eller packas ned i en ryggsäck.

Kända tillverkare av packrafts är MRS, Supai, Nortik, Alpacka, Aire och Kokopelli.

Titta gärna på filmen nedan där vi visar några av våra modeller.

Hur viker man en packraft?

En packraft kan vikas, rullas eller bäras uppblåst. På videon nedan visas ett förslag.

Hur pumpar man upp en packraft?

På videon nedan ser du hur man blåser upp en packraft.

Hur ska jag göra för att hålla min packning torr?

Din packning förvaras i ryggsäcken/väskan i vattentäta påsar, så kallade drybags. Om man inte har tillgång till drybags går det också bra att använda rejäla sopsäckar, som också är vattentäta.

Hur sätter jag fast packningen på packraften?

Det vanligaste är att man sätter fast sin packning utanpå packraften, antingen fram eller bak. Man lägger alltså inte packningen i botten på packraften som man gör i exempelvis en kanot (även om det naturligtvis går). Det bästa är att spänna fast packningen i fören. Varje packraft är utrustad med ett antal utvändiga fästen. Man använder dessa fästen tillsammans med exempelvis spännremmar för att fästa sin utrustning.

Packning på packraft
Vad gör jag om jag får ett hål eller en reva i min packraft?

En packraft kan lätt repareras ute i naturen med exempelvis ett Patch n’ Go Kit. Det går också bra att temporärt laga packrafts med Tyvektejp eller silvertejp. Varje packraft som vi säljer levereras också med extra reparationsmaterial som fästs med hjälp av lim. Små hål kan repareras med Stormsure.

Det känns som att min packraft läcker luft, hjälp!

Det är osannolikt att din packraft  tappar luft. Det är mer sannolikt att luften i din packraft har påverkats av omgivningens temperatur. Varm luft expanderar och kall luft ”drar ihop” sig. Detta innebär att din packraft kommer ”tappa luft” om du blåser upp den med varm inandningsluft och sen lägger den i kallt vatten.

En bra idé är därför att låta din nyligen uppblåsta packraft svalka sig en stund i vattnet och precis innan avfärd ge den en liten extra uppblåsning för att få den riktigt hård under turen.

Enligt samma princip är det en dålig idé att lägga en kall, hårt pumpad packraft på land i gassande solsken. Packraften kommer inte explodera när luften expanderar, men det innebär onödigt slitage på fogarna. Förvara gärna packraften i skuggan när den inte används.

Vad är skillnaden mellan en leksaksbåt och en packraft?

En packraft och en leksaksbåt är två helt olika produkter och har således vitt skilda egenskaper. En packraft är tillverkad för hand av noggrant utvalda, slitstarka och lätta komponenter och material.

En packraft är, i jämförelse med en leksaksbåt:

  • Betydligt mer motståndskraftig mot punkteringar och andra skador på grund av noggrant utvalda produktionsmaterial.
  • Tillverkad för hand av riktiga människor.
  • Betydligt roligare att paddla.
  • Lämpad för både lugna vatten och strida strömmar.
  • Designad för att paddlas med kajakpaddel, till skillnad från en leksaksbåt som är designad för att ros med åror.
  • Skyddad från regn, stänk och vågor tack vare kapelldäck i olika varianter.
  • Betydligt bättre lämpad att lasta tungt. Våra minsta packrafts hanterar en last på 130 kilo och våra största packrafts klarar av ungefär det dubbla.